Kalafior

Kalafior jest jednym z cenniejszych pod względem żywieniowym warzyw wykorzystywanych w naszych kuchniach. Poza ciekawym smakiem, charakteryzuje się też bogactwem witamin oraz mikro- i makroelementów. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Nie zawiera natomiast substancji mogących wywoływać alergie pokarmowe.

Produkt głęboko mrożony.

Skład:

  • Różyczki Kalafiora 100%

Sposób przygotowania do spożycia:

Bez rozmrażania różyczki kalafiora wsypać do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Podawać na ciepło z masłem lub zarumienioną na maśle tartą bułką jako dodatek do drugiego dania.

Producent:

Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.

Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.

www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl

Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):

-6°C 4 dni
-12°C 1 miesiąc
-18°C i poniżej do daty podanej nadrukiem na opakowaniu
  • chronić przed rozmrożeniem
  • po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: Średnia wartość
odżywcza w porcji 200 g:
Wartość energetyczna 138,27 kJ / 33,00 kcal 276,54 kJ / 66,00 kcal
Tłuszcz 0,20 g 0,40 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,03 g 0,06 g
Węglowodany 4,50 g 9,00 g
w tym cukry 2,30 g 4,60 g
Błonnik 2,20 g 4,40 g
Białko 2,20 g 4,40 g
Sól* 0,05 g 0,11 g

* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób przygotowania do spożycia:

KALAFIOR Z SZYNKA

Różyczki kalafiora gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączyć na sicie. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami różyczki kalafiora i pokrojona w kostkę szynkę. Całość polać śmietana rozmieszana z jajkami, natka pietruszki, sola i pieprzem oraz posypać startym serem. Zapiekać przez 15-20 minut w 180oC.