Marchew z groszkiem

Niezwykle smaczne połączenie dwóch warzyw, które idealnie pasują do wielu dań. Zielony groszek, będący bogatym źródłem witamin A, C i E, wykazujących właściwości przeciwutleniające, jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki organizmu, a przez to przyspieszać starzenie.

Produkt głęboko mrożony.

Skład:

  • Marchew 70%
  • Groszek 30%

Sposób przygotowania do spożycia:

Bez rozmrażania mrożonkę wsypać do garnka i poddusić do miękkości w małej ilości osolonej wody z 1-2 łyżkami masła. Doprawić do smaku cukrem i solą, oprószyć mąką, zagotować. Podawać jako przystawkę do drugiego dania. Można również po ugotowaniu odcedzić, polać masłem lub zarumienioną na maśle tartą bułką.

Producent:

Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.

Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.

www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl

Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):

-6°C 4 dni
-12°C 1 miesiąc
-18°C i poniżej do daty podanej nadrukiem na opakowaniu

Wartość odżywcza 100g:

Wartość energetyczna 164 kJ / 39 kcal
Białko 2,6g
Węglowodany 10,4g
Tłuszcz 0,3g
  • chronić przed rozmrożeniem
  • po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: Średnia wartość
odżywcza w porcji 200 g:
Wartość energetyczna 259,36 kJ/ 61,90 kcal 518,72 kJ / 123,80 kcal
Tłuszcz 0,26 g 0,52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,08 g 0,16 g
Węglowodany 10,35 g 20,70 g
w tym cukry 6,37 g 12,74 g
Błonnik 3,98 g 7,96 g
Białko 2,55 g 5,10 g
Sól* 0,12 g 0,24 g

* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób na Marchew z Groszkiem:

MARCHEW Z GROSZKIEM PO FLORENCKU

1 opakowanie mrożonki Marchew z Groszkiem

8 plastrów boczku wędzonego

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól, pieprz

„Marchew z Groszkiem” ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Czosnek posiekać, wymieszac z oliwa i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać boczek i smażyć. W garnku wymieszać wszystkie składniki, doprawić i chwilę dusić. Gotowe danie posypać natką pietruszki.