Marchew kostka

Marchew nie od zawsze była pomarańczowa. Obecna formę tego warzywa zawdzięczmy Holendrom, którzy wyhodowali ją w XVII w. Marchew, najbardziej ceniona jest dzięki zawartemu w niej karotenowi, który korzystnie wpływa na wzrok, szczególnie dzieci i osób starszych. Ponadto zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K, a także wiele ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych i błonnika.

Produkt głęboko mrożony.

Skład:

  • Marchew Kostka 100%

Sposób przygotowania do spożycia:

Bez rozmrażania marchew wsypać do małej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Dodać trzy łyżki masła. Gotować pod przykryciem do miękkości. Rozgrzać 1 łyżkę masła, wymieszać z łyżką mąki, zasmażyć nie rumieniąc, wymieszać z marchewką, zagotować. Podawać na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

Producent:

Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.

Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.

www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl

Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):

- 6°C 4 dni
- 12°C 1 miesiąc
- 18 °C i niższej do daty podanej nadrukiem na opakowaniu

Wartość odżywcza 100g:

Wartość energetyczna 101 kJ / 24 kcal
Białko 0,9g
Węglowodany 7,8g
Tłuszcz 0,2g
  • chronić przed rozmrożeniem
  • po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: Średnia wartość
odżywcza w porcji 200 g:
Wartość energetyczna 180,17 kJ / 43,00 kcal 360,34 kJ / 86,00 kcal
Tłuszcz 0,20 g 0,40 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g 0,08 g
Węglowodany 7,80 g 15,60 g
w tym cukry 4,60 g 9,20 g
Błonnik 3,20 g 6,40 g
Białko 0,90 g 1,80 g
Sól* 0,17 g 0,34 g

* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób na Marchew Kostkę:

OMLET Z MARCHEWKĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

1 opakowanie mrożonki „ Marchew Kostka”

6 łyżek wody

6 łyżek mąki

6 jajek

Klarowane masło

Marchew ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i poddusić na maśle. Składniki na omlet, poza białkami, zmiksować. Białka ubić na pianę i połączyć z masą jajeczną. Smażyć na klarowanym maśle. Omlet podawać złożony na pół z marchewką i natką pietruszki.