Brokuł

Brokuł znany i ceniony już w starożytnej Italii, do Polski przybył wraz z królową Boną. Uznany jest za jedno z najzdrowszych warzyw świata, a wszystko dzięki zawartym w nim witaminom, składnikom mineralnym i przeciwutleniaczom. Brokuły zawierają dużo witaminy A, C i kwasu foliowego. Są też dobrym źródłem wapnia i potasu.

Produkt głęboko mrożony.

Skład:

  • Różyczki Brokuła 100%

Sposób przygotowania do spożycia:

Zamrożone brokuły wsypać do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Podawać na ciepło z masłem lub zarumienioną na maśle tartą bułką jako dodatek do drugiego dania.

Producent:

Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.

Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.

www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl

Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):

-6°C 4 dni
-12°C 1 miesiąc
-18°C i poniżej do daty podanej nadrukiem na opakowaniu
  • chronić przed rozmrożeniem
  • po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: Średnia wartość
odżywcza w porcji 200 g:
Wartość energetyczna 158,38 kJ / 37,80 kcal 316,76kJ / 75,60 kcal
Tłuszcz 0,40 g 0,80 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,05 g 0,10 g
Węglowodany 4,70 g 9,40 g
w tym cukry 2,40 g 4,80 g
Błonnik 2,30 g 4,60 g
Białko 2,70 g 5,40 g
Sól* 0,02 g 0,04 g

* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób przygotowania do spożycia:

SAŁATKA BROKUŁOWA

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i smażyć na oliwie. Po przestygnięciu składniki wymieszać i polać jogurtem z posiekanym czosnkiem, sola i pieprzem.